Co to jest spirulina chlorella i jak ją jeść?

Dużo mówi się o tzw. superfood, czyli żywności bogatej w witaminy, minerały i inne substancje aktywne. Wzmacniają odporność, oczyszczają organizm, a nawet leczą. Jednym z nich jest spirulina. Sprawdź, jak działa spirulina i czy jest dla Ciebie.

Czym jest spirulina?

Spirulina to nic innego, jak sproszkowane algi słodkowodne. Jest hodowana i sprzedawana w postaci zdrowej żywności, w proszku i tabletkach. Dietetycy nazywają ją „zielonym mięsem”, ponieważ zawiera aż 60% pełnowartościowego białka. Zwykłe mięso zawiera jedynie 14-20% białka.

Jakie ma spirulina działanie?

Spirulina jest bogatym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12, PP i kwasu foliowego), zawiera także biotynę, witaminę E i C. Co ciekawe, zawiera więcej karotenoidów niż marchew. Znajdziemy w niej także wysoką zawartość wapnia – ma go nawet o 300% więcej niż mleko! Spirulina zawiera także substancje takie, jak zeaksantyna – silny przeciwutleniacz, wspomaga proces widzenia, chlorofil – działa oczyszczająco i ochronnie na ludzkie ciało, czy inozytol – odpręża i neutralizuje skutki stresu.

Dla kogo spirulina chlorella?

Spirulinę poleca się stosować wegetarianom, ze względu na wysoką zawartość białka. Powinni ją jeść także anemicy, ponieważ spirulina zwiększa produkcję czerwonych krwinek. Algi są także dobrym lekiem na trądzik, a ich regularne przyjmowanie spowalnia procesy starzenia się organizmu. Naukowcy prowadzą badania nad wpływem alg na wirusa HIV.

Kto nie powinien spożywać spiruliny?

Lekarze ostrzegają, że spiruliny nie powinny przyjmować chorzy na fenyloketonurię, ponieważ spirulina zawiera fenyloalaninę. Nie powinny jej także spożywać osoby cierpiące na problemy z krzepliwością krwi, gdyż spirulina jest bogatym źródłem witaminy K.

Spirulina chlorella dla seniorów!

Z wiekiem zmniejsza się zdolność organizmu do przyswajania składników odżywczych, takich jak proteiny, witaminy i sole mineralne. Spirulina jest bogata w te substancje, a co ważniejsze – zawiera je w formie łatwo przyswajalnej dla ludzi. Dlatego skutecznie pozwala utrzymywać dobrą kondycję. Dodatkowo, spirulina zapobiega chorobom nowotworowym, a zawarte w niej chlorofil i fitocyjanina hamują rozwój komórek rakowych. To jeszcze nie wszystko! Naukowcy twierdzą, że spirulina chroni komórki nerwowe i wspomaga odbudowę systemu nerwowego. A wszystko to ze względu na to, że zbudowana jest z kompletnych aminokwasów.

Jak jeść spirulinę?

Spirulina dostępna jest w aptekach, sklepach zielarskich i sklepach ze zdrową żywnością. Możesz dodawać ją do miksowanych napojów, koktajli, chleba i innych przekąsek. Ma intensywnie zielony, apetyczny kolor.

Przygotuj pyszny koktajl ze spiruliną! Polecamy prosty przepis na koktajl. Przygotuj składniki:

  • pół jabłka
  • 2 banany
  • sok z jednej pomarańczy
  • liść jarmużu lub łyżkę natki pietruszki
  • 1 łyżeczkę spiruliny

Przygotowanie koktajlu jest banalnie proste. Wrzuć wszystkie składniki do blendera, zmiksuj i wlej do szklanki. Smacznego i na zdrowie!

Autorka tekstu: Karolina Malinowska