Jak parzyć herbatę?

Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Codziennie pija ją większość z nas, a wiele osób nie wyobraża sobie bez niej dnia. Sprawdź, jak parzyć różne odmiany herbaty i dowiedz się, w czym mogą Ci pomóc.

Czarna – najpopularniejsza wśród herbat

Czarna herbata jest zdecydowanie najpopularniejszym rodzajem herbaty wśród Polaków. Ten ciemny napar o charakterystycznym, intensywnym zapachu z powodzeniem może zastąpić nam kawę. Czarna herbata ma działanie pobudzające, gdyż zawiera dużo teiny. Dodatkowo stymuluje nasz układ pokarmowy do wydzielania soków trawiennych i hamuje rozwój zamieszkujących go bakterii. Zawarte w czarnej herbacie flawonoidy przeciwdziałają zakrzepom krwi i wzmacniają naczynia krwionośne. Skąd bierze się charakterystyczna, ciemnobrązowa barwa liści tej odmiany herbaty? Liście nabierają tego koloru podczas fermentacji. Proces wytwarzania czarnej herbaty różni się w zależności od regionu, ale obejmuje zazwyczaj więdnięcie, zwijanie, fermentowanie i suszenie liści. Najlepiej parzyć czarną herbatę przez około 3-5 minut, im dłużej się ją parzy, tym słabsze będą właściwości naparu.

Biały eliksir młodości

Biała herbata bywa nazywana eliksirem młodości. Zawarte w naparze z białej herbaty polifenole chronią nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. W jednej filiżance znajduje się nawet dwa razy więcej polifenoli niż w filiżance zielonej herbaty. Biała herbata jest także bogata w związki antyoksydacyjne i antymutagenne, dlatego zalecana jest osobom obciążonym genetycznie chorobami nowotworowymi. Wysoka zawartość witaminy C sprawia, że napar z białej herbaty poprawia naszą odporność i łagodzi stres. Herbata ta zawiera także dużo kofeiny, przez co działa odświeżająco i poprawia zdolność koncentracji. Skąd bierze się charakterystyczna srebrzysto-biała barwa liści tej herbaty? Krzewy herbaciane chroni się wiosną przed działaniem promieni słonecznych, co zapobiega wytwarzaniu się w liściach zielonego barwnika – chlorofilu. Sprawia to, że listki pozostają białe i zaczynają więdnąć przed zbiorem herbaty. Białą herbatę najlepiej parzyć przez około 5 minut w temperaturze 85-90 stopni.

Czerwona – dobra na odchudzanie

Wiele osób myśląc o czerwonej herbacie ma na myśli odmianę Pu-Erh, która posiada wyjątkowe właściwości przyspieszające nasz metabolizm i zwiększa spalanie tłuszczów. Jest to wspólna cecha czerwonych herbat, które dodatkowo obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, poprawiając jednocześnie krążenie. Czerwona herbata jest ponadto w związki mineralne oraz mikroelementy takie jak fluor, wapń i mangan. Poprawia pamięć i koncentrację. Ma także działanie moczopędne, przez co przyśpiesza wydalanie toksyn z organizmu. Skąd bierze się charakterystyczna czerwonawa barwa liści czerwonej herbaty? Liście tej herbaty poddawane są po zbiorze krótkiemu procesowi fermentacji (krótszemu niż w przypadku czarnej herbaty), który nie niszcząc liści nadaje im lekko czerwony kolor. Czerwoną herbatę najlepiej parzyć przez około 3-7 minut w miękkiej wodzie, o bardzo niskiej zawartości wapnia i magnezu.

Zielona – na pobudzenie lub na ukojenie

Właściwości zielonej herbaty zmieniają się w zależności od sposobu parzenia. Napar powstały z pierwszego parzenia (przez około 3 minuty) zawiera dużo teiny i działa silnie pobudzająco. Natomiast napar z drugiego parzenia działa uspakajająco i pomaga radzić sobie ze stresem i napięciem. Zielona herbata, podobnie jak biała, hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych. Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, obniżając ciśnienie krwi, wzmacniając naczynia krwionośne i przeciwdziałając zakrzepom. Zawiera dużo witamin C, E, B, soli mineralnych i garbników, które zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory. Podobnie, jak czerwona herbata, działa moczopędnie i zwiększa tempo wydalania toksyn z organizmu. Wspomaga również odchudzanie, ponieważ działa pobudzająco na nasz metabolizm. Schłodzony napar z zielonej herbaty może być stosowany w okładach przy zapaleniu powiek lub spojówek. Skąd bierze się charakterystyczny kolor tej herbaty? Zielone liście herbaty zostają po zebraniu wysuszone i podgrzane, co zapobiega procesowi fermentacji i powoduje, że barwa nie ulega istotnej zmianie.

Biała, czerwona, zielona i czarna – każda z herbat ma wyjątkowy smak i aromat oraz nieco inne właściwości. Warto zatem wypróbować wszystkie cztery i sprawdzić, która z herbat odpowiada nam najbardziej.

Autorka tekstu: Karolina Malinowska – C@feSenior