Niesamowita moc herbatki z pokrzywy

Chociaż większości z nas pierwsze skojarzenie z liśćmi pokrzywy wiąże się z bolesnymi bąblami pojawiającymi się na skórze po ich dotknięciu, równie dobrze znamy dobroczynny wpływ naparu z tej rośliny na nasz organizm. Nie bez powodu przed laty gospodynie przygotowywały z niej zupę, a na wsiach bardzo popularny był sok z pokrzywy. Obecnie wciąż bywa ona między innymi dodatkiem do sałatek warzywnych.

By wzmocnić organizm zaleca się pić herbatkę ze świeżych liści pokrzywy. Napar z pokrzywy należy przygotować ze świeżych liści pokrzywy zwyczajnej. Liście pokrzywy należy porwać na mniejsze kawałki i zalać wrzątkiem i parzyć przez ok. 10 minut. Napar powinien mieć jasnożółty kolor. Zimą z kolei, by wzmocnić ochronę, skuteczna jest herbata z suszonej pokrzywy.

Obecnie jednak preferujemy napary. Picie herbatki z pokrzywy trzy razy w ciągu dnia ma na nasze ciało bardzo korzystny wpływ. Przygotowany na ich podstawie napar w pełni zachowuje wszystkie właściwości pokrzywy związane z jej korzystnym wpływem na nasz organizm, łącznie ze wsparciem procesów trawiennych i działaniem moczopędnym. To, w co przed laty gospodynie wkładały wiele pracy, aby wspierać organizmy swojej rodziny, dziś jest na szczęście dostępne w wygodnych opakowaniach zawierających saszetki.

Najważniejsze zalety tej rośliny.

Herbata z pokrzywy a procesy trawienne
Nieprzypadkowo po herbatę z pokrzywy często sięgają osoby cierpiące na problemy żołądkowe. Związki zawarte w liściach tej rośliny wspomagają prawidłową pracę trzustki, wątroby oraz żołądka. Wpływając korzystnie na procesy trawienne herbatka z pokrzywy jest polecana po posiłku, szczególnie, gdy jest on ciężki do strawienia dla naszego organizmu, ma bowiem działanie żółciopędne. Wiele osób ceni ten napar również za smak, chociaż wspomniana rola we wspieraniu procesów trawiennych ma kluczowe znaczenie.

Pokrzywa – właściwości lecznicze i zastosowanie
Pokrzywa zwyczajna stosowana jest w celu zmniejszenia alergii, obniżenia poziomu cholesterolu, mocznika, chlorku sodu, redukcji stanów zapalnych, łagodzenia bólu, zahamowania wypadania włosów, rozszerzenia naczyń krwionośnych, obniżenia ciśnienia krwi. Poza tym pozytywnie wpływa ona na proces leczenia ran (1).
Ta niepozorna roślina ma właściwości moczopędne, niezastąpione w leczeniu kamicy nerkowej i innych schorzeń układu moczowego. Wspomaga wydalanie z organizmu szkodliwych substancji, np. złogów kwasu moczowego. Równocześnie przeciwdziała zatrzymywaniu płynów w organizmie.
W medycynie naturalnej wyciąg z liści pokrzywy stosuje się w łagodnych stanach zapalnych dróg moczowych, zbyt skąpym wydalaniu moczu (skąpomocz), a pomocniczo w kamicy moczowej i dny moczanowej (artretyzmu), chorobach reumatycznych oraz niektórych chorobach skóry, zwłaszcza wieku młodzieńczego.

Pokrzywa na przerost prostaty
Warto wiedzieć, że Komisja Europejska zaleca stosowanie Urticae radix w leczeniu pierwszego i drugiego stadium przerostu gruczołu krokowego (BPH). Podobnie ESCOP zaleca używanie pokrzywy w leczeniu zaburzeń oddawania moczu towarzyszącym BPH (1).

Pokrzywa na dolegliwości trawienne
Picie naparów lub dodawanie świeżych listków młodej pokrzywy do sałatek ułatwia przemianę materii i wzmaga apetyt. Związki w niej zawarte oczyszczają układ trawienny, odprowadzają złogi żółciowe, a także korzystnie wpływają na pracę trzustki, wątroby i żołądka.
Pokrzywę stosuje się w chorobach wątroby i przewodu pokarmowego, nieżytach żołądka i jelit, a także przy biegunkach. Częste picie pokrzywowej herbatki podobno jest w stanie powstrzymać rozrost komórek nowotworowych (ale to na razie teoria).

Pokrzywa na ból kręgosłupa i nie tylko
W chorobach narządu ruchu dochodzi do odkładania się złogów moczowych w tkankach okołostawowych oraz wzrostu poziomu kwasu moczowego we krwi, a dzięki właściwościom saluretycznym (działanie które powoduje usuwanie przez nerki jonów sodu i potasu, a wraz z nimi wody. Preparat taki działa więc moczopędnie i przeciwobrzękowo) pokrzywy możliwe jest wydalenie ich z organizmu (1). W medycynie ludowej od dawna znano i stosowano liście pokrzywy w celu łagodzenia bólu.

Pokrzywa przy anemii
W działaniu krwiotwórczym pokrzywa próbuje dorównać preparatom żelaza. Wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek, co przydaje się w leczeniu anemii i przy osłabieniu. Jako jeden z nielicznych surowców zielarskich pokrzywa obniża poziom cukru we krwi i w niewielkim stopniu także ciśnienie tętnicze.

Pokrzywa a alergia
Pokrzywa zwyczajna stosowana jest w chorobach alergicznych ze względu na zawartość związków czynnych, m.in. pochodnych tyrozyny, wykazujących działanie przeciwhistaminowe (2). W nielicznych przypadkach odnotowano jednak, że wyciąg z pokrzywy spożywany w zwiększonych dawkach może powodować reakcje alergiczne. Reakcja alergiczna może wystąpić także podczas stosowania zewnętrznego, jednak zdarza się to bardzo rzadko (1)

Dobroczynny wpływ herbatki z pokrzywy na ludzki organizm jest więc wieloaspektowy. Pokrzywa zawiera wiele cennych witamin: A, K, B2, B5 C oraz mikroelementów i soli mineralnych m.in.: magnez, fosfor, wapń, siarkę żelazo, potas, jod, krzem, sód, chlorofil i wiele innych związków.

Źródło:
1. M. Pieszak, P. L. Mikołajczak, Właściwości lecznicze pokrzywy zwyczajnej (Urtica dioica L.), „Postępy Fitoterapii” 2010, nr 4
2. Jakubczyk K., Janda K., Szkyrpan S., Gutowska I., Wolska J., Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) – charakterystyka botaniczna, biochemiczna i właściwości prozdrowotne, „Pomeranian Journal of Life Sciences” 2015, nr 61
3. pl.wikipedia.org
4. miesięcznik „Zdrowie”