12 kwietnia na całym świecie obchodzony jest Dzień Czekolady.
Badania wskazują, że z każdych dziesięciu ludzi czternastu lubi czekoladę.
Sandra Boynton
Czekolada jest nie tylko pyszna ale i zdrowa. Zmniejsza zmęczenie, poprawia nastrój, dodaje energii, łagodzi stres , przyspiesza metabolizm, wspomaga układ odpornościowy, pobudza pracę nerek, poprawia krążenie, opóźnia procesy starzenia, chroni przed nowotworami i wspomaga pracę mózgu.
Brzmi dobrze, prawda? Warto pamiętać, że nie każda czekolada jest dla nas tak zdrowa. Im więcej kakao w czekoladzie tym lepsza dla naszego organizmu, a im więcej cukru i innych dodatków tym bardziej sprzyja otyłości i cukrzycy.
Roczna konsumpcja czekolady i wyrobów cukierniczych z czekolady wciąż rośnie, w 2014 przekroczyła 7 milionów ton, a obecnie to około 7,7 miliona ton, a rynek czekolady był wart 103 miliardy dolarów i jego wartość szybko rośnie.
Mogłoby się wydawać, że produkcja czekolady i kakao to świetny interes. I faktycznie, producenci czekolady nie mają na co narzekać. Inaczej sprawy mają się dla producentów kakao – rolników z Afryki Zachodniej, Ameryki Południowej i Środkowej oraz Azji. Większość producentów kakao żyje znacznie poniżej granicy ubóstwa a ich zarobki dalekie są od godziwego dochodu. Z produkcją kakao oprócz biedy farmerów, wiąże się też problem pracy dzieci oraz ochrony środowiska. Jako konsumenci musimy mieć świadomość, że decydując się na poprawienie sobie humoru kawałkiem czekolady czy obdarowując kogoś bliskiego słodkim upominkiem, korzystamy z pracy dzieci. Jeśli nie chcemy mieć na sumieniu wyzysku dzieci warto wybierać słodycze i kakao certyfikowane znakiem Fairtrade, UTZ lub Rainforest Alliance.