10 powodów, dla których picie ginu może być dla ciebie dobre

Alkohol nie idzie w parze ze zdrowym stylem życia, nie tylko dostarcza ci złych kalorii, ale także może pchnąć cię do podejmowania złych decyzji. Nie znaczy to jednak, że nie istnieją absolutnie żadne korzyści z picia go z umiarem. W rzeczywistości gin ma do zaoferowania wiele dobrego. Czytaj wiec dalej i dowiedz się, dlaczego gin w może być dla ciebie całkiem dobrym napojem.

Zwalczanie chorób
Jagody jałowca są to niezwykle zdrowe owoce, które mają wiele właściwości leczniczych. Są również głównym składnikiem ginu. Używane od wieków jako miejscowe znieczulenie, jagody jałowca mogą również pomóc zwalczyć kaszel i zatory płuc. Oleje zawarte w jagodach jałowca pomogą oczyścić oskrzela i wydalić śluz.

Ulga w bólu stawów
Wypij trochę ginu, jeśli twoje stawy bolą lub jeśli cierpisz na artretyzm. Ból ustąpi, nawet jeśli powoduje go reumatoidalne zapalenie stawów. W rzeczywistości, niektóre osoby cierpiące na zapalenie stawów, przygotowują dla siebie rodzynki zamoczone w ginie jako przekąskę uśmierzającą ból.

Lepsze trawienie
Wiele osób unika ginu ze względu na jego nieco gorzki smak, jednakże ten trunek może zdziałać cuda dla twojego układu pokarmowego. Zioła używane do tworzenia ginu mogą zwiększyć zarówno wydzielanie kwasu żołądkowego, jak i enzymów trawiennych. Sprawi to, że procesy trawienie w twoim organizmie usprawnią się.

Z dala od malarii
Jeśli zdarzy ci się podróżować do kraju, gdzie występuje malaria, możesz zamówić gin z tonikiem, gdy tylko tam dotrzesz.
Gin z tonikiem został opracowany w 1800 roku, kiedy chinina była trudno dostępna. Chinina pochodząca z kory chinowej, była ważnym lekiem, który zarówno leczył, jak i zapobiegał malarii. Oczywiście nie należy zastępować leków przeciwmalarycznych piciem ginu z tonikiem, ale teraz przynajmniej wiesz, że istnieje sposób na przyjmowanie chininy w bardziej smaczny i zabawowy sposób.

Oczyszczanie
Jeśli masz problemy ze wzdęciami lub infekcję dróg moczowych, gin może być w stanie ci pomóc. Jagody jałowca działają moczopędnie, zwiększają wydalanie moczu, a więc zatrzymują retencję wody. Zwiększenie wydalania moczu często wypłukuje toksyny i bakterie, które powodują infekcje.

Wątroba w pełni sił
Brzmi to sprzeczne z intuicją, ale ponieważ jagody jałowca są moczopędne, ale teoretycznie mogą być pomocne przy chorobach wątroby. Pamiętaj jednak, że jeśli to picie alkoholu jest przyczyną choroby, gin jest ostatnią rzeczą, po którą powinno się wówczas sięgnąć.

Zwiększ spożycie ziół
Leki ziołowe i herbaty mogą zdziałać cuda, a skład ginu czyni go doskonałym wyborem dla tych, którzy poszukują bardziej „naturalnego” alkoholu. Sporządzony z jagód jałowca, kolendry, cynamonu, gałki muszkatołowej, szałwii, korzenia arcydzięgla i rozmarynu (między innymi) jest prawdopodobnie najzdrowszym alkoholem dostępnym na rynku.

Młoda skóra
Słyszałaś zapewne o odmładzających właściwościach czerwonego wina, ale nie wiesz, że gin oferuje porównywalny efekt? Napój ten, po raz kolejny dzięki jego naturalnym składnikom, ma mnóstwo przeciwutleniaczy, które sprawią, że skóra utrzyma się świeża, nawilżona i młodzieńcza.
Uwaga: Jagody jałowca mają wiele właściwości antyoksydacyjnych, ale gin jest stosunkowo pozbawiony przeciwutleniaczy, więc musi być beczkowany, aby uzyskał jakiekolwiek przeciwutleniacze (długotrwały proces dojrzewania w drewnianych beczkach wpływa na produkuję polifenoli i furanów).

Dłuższe życie
Nadużywanie alkoholu nie poprawia jakości życia, ale spożywanie ginu z umiarem może wspomóc krążenie krwi, co de facto może przedłużyć życie. Jagody jałowca zawierają także flawonoidy, które mają całe mnóstwo korzyści dla zdrowia i układu sercowo-naczyniowego, zapobieganie miażdżycy tętnic to tylko jedna z wielu niezwykłych rzeczy, jakich może dokonać ten trunek.

Kontrola wagi
W odróżnieniu od innych produktów alkoholowych, gin jest stosunkowo niskokaloryczny. Kieliszek ginu to tylko 97 kalorii. Wypij za to!

źródło: http://tipy.interia.pl